Урядом було виділено майже 46 млн грн на розвиток Нової української школи в області

Учителі початкових класів Вінниччини, перш ніж приступити до роботи 1 вересня, мають пройти навчання відповідно до стандартів Нової української школи. Про це 10 липня під час прес-конференції зазначив очільник департаменту освіти й науки Вінницької облдержадміністраціїВолодимир Буняк.

За словами посадовця, Урядом було виділено кошти в розмірі 45,8 млн грн для створення освітнього простору нової початкової школи на Вінниччині. «Розподіл коштів для успішного втілення та розвитку Нової української школи в області виглядає таким чином: 40% від зазначеної суми спрямовано на закупівлю дидактичних матеріалів, 40% буде призначено на забезпечення обладнання з урахуванням кількості учнів у навчальних закладах, 20% – на оснащення аудиторій комп’ютерною технікою», – зауважив Володимир Буняк.

Варто зазначити, що цьогоріч 1 вересня на Вінниччині очікують 18743 учнів перших класів, кількість яких налічуватиме 1079.

Також значна увага під час прес-конференції була приділена особливостям підготовки вчителів, які з нового навчального року працюватимуть з  першокласниками. За словами Володимира Буняка, для проведення навчання освітян Урядом було виділено 17,2 млн. грн.

На сьогодні 1163 вчителя області, які цьогоріч працюватимуть з першими класами, вже пройшли навчання та отримали сертифікати КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти». Крім цього, для освоєння простору нової початкової школи, освітяни також пройшли електронну систему підготовки вчителя першого класу, яка надає можливість перевірити власні знання, ознайомитися з основними засадами та підходами до роботи Нової української школи. Згідно з підсумками навчання за електронною системою, вчителі отримали відповідні сертифікати, що засвідчують готовність до викладання за новою системою.

За словами Володимира Буняка, у серпні поточного року на базі КВНЗ «Вінницької академії неперервної освіти» буде організовано додаткову навчальну сесію для тих освітян, які працюватимуть з першокласниками, але з вагомих причин не змогли пройти відповідну підготовку вчасно.

Також посадовець поінформував присутніх про забезпечення навчально-виховного процесу з урахуванням інноваційних підходів, зазначивши, що вже цього тижня райони області отримають комплекти LEGO Play Box для перших класів. Загалом, методика LEGO «Шість цеглинок» надаватиме можливість для розвитку моторики рук, а також просторового і об’ємного мислення дітлахів.

Під час прес-конференції значна увага була приділена організації навчально-виховного процесу з урахуванням інформаційних технологій, проходження тестових завдань в електронному вигляді, моніторингу знань учнів у цифровому форматі.

Також в.о. директора Департаменту освіти і науки ОДА зазначив про ключові виклики, які на сьогодні постають перед освітньою системою. За словами посадовця, надання якісної освіти є одним із найбільш важливих завдань сьогодення. Зокрема, посадовець акцентував увагу на потребі підвищення якості підготовки за математичним напрямом. Зокрема, з 1 вересня поточного року на базі Вінницького національного технічного університету працюватиме «Подільський науково-технічний ліцей для обдарованої молоді». Новий заклад надаватиме можливість усім талановитим дітям області отримати якісні знання на конкурентних засадах. До ліцею зможуть потрапити учні 8 – 10-х класів, а з наступного навчального року – 11-х. Крім цього, у новоствореному закладі буде забезпечено утримання вихованців, включаючи 5-разове харчування та проживання.

Під час прес-конференції обговорили питання щодо формування системи опорних шкіл, на забезпечення та облаштування яких було виділено 18,1 млн. грн. За словами Володимира Буняка, на сьогодні в області вже діє 14 таких шкіл, а до кінця року буде створено ще 19.

Моніторинг підготовки учителів області має важливе значення не лише для успішної реалізації освітньої реформи, а й для підвищення якості знань учнів. Так, з 1 вересня поточного року буде створено незалежну установу, робота якої буде спрямована на моніторинг знань освітян. Також від початку навчального року буде оцінено підготовку вчителів у районах Вінниччини на базі Центру оцінювання якості освіти.