Місцеве самоврядування має ключові функції в реформі сільської медицини, – Геннадій Зубко

Первинна медична допомога є однією з головних функцій, делегованих державою громадам. За рахунок медичної субвенції, яку держава передає на місця, громади повинні  виконати цю послугу стовідсотково. Тому місцеве самоврядування зацікавлене у тому, щоб медична послуга була наявною і якісною. Про це в ефірі 5-го каналу, у програмі «Інформаційний вечір» заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, держава дає кошти, погоджує проекти, а будівництво нових амбулаторій — прерогатива місцевої влади. Технічні вимоги, які розроблені Мінрегіоном, є умовою проектування. Обладнання вони теж мають придбати за рахунок медичної субвенції, згідно затвердженого переліку МОЗ.

«Зараз ми працюємо над інфраструктурою. Найперше — це повинно бути сучасне приміщення, забезпечене необхідним переліком медичного обладнання, у тому числі з телекомунікаційними можливостями. Головне, що повинно утримати лікаря — це питання житла, заробітної плати та автотранспорту», — зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр також розповів, як декларації з лікарями впливають на заробіток медичних працівників. «Медична субвенція надходить приблизно в розмірі 225 грн на одного мешканця. При підписанні угоди з сімейним лікарем, вона збільшується до 370 гривень. Ця сума може змінюватися, залежно від коефіцієнта. Дитина до 18 років – коефіцієнт 1,5, людина похилого віку, або понад 55 років – 2,0, людина віком від 39 до 65 років – 1,5. Тобто, це не лінійна залежність», – уточнив Зубко.

За його словами, вже понад 15 мільйонів українців підписали угоди з сімейними лікарями. І найактивніше цей процес відбувається у селах.

«Реформа сільської медицини визначена стислими часовими рамками, це 2018 — початок 2019 року. Тому в нас немає часу на дискусії. Людям, які проживають у сільській місцевості, ми повинні забезпечити якісну послугу – не тільки первинну медичну допомогу, а й професійну консультативну допомогу другого рівня», — наголосив Геннадій Зубко.