Громади Вінниччини навчались основам електронного урядування та електронної демократії

Завершився триденний тренінг “Електронне урядування та електронна демократія – ключ до успіху громади” для  25 представників органів місцевого самоврядування Вінницької області, який проходив 16-18 квітня 2018 року в м. Вінниця. Захід проводився Агенцією регіонального розвитку Вінницької області у партнерстві з Академією електронного врядування Естонії за підтримки Програми EGAP, що фінансується Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва.

Метою тренінгу  стало ознайомлення учасників з основними принципами та інструментами е-урядування та е-демократії на прикладі вітчизняного та міжнародного досвіду,  розгляд та надання для подальшого використання алгоритмів впровадження таких інструментів на місцевому рівні.

З привітанням до учасників тренінгу виступила директор Агенції Наталія Гижко, яка наголосила на актуальності та важливості розвитку демократичних процесів, запровадження електронного врядування та електронних послуг на в громадах.

Під час першого дня навчання старший експерт eGA, керівник Проекту EGOV4UKRAINE Марі Педак, старший ІКТ експерт Проекту EGOV4UKRAINE Андрій Піскун та начальник відділу розвитку інформаційної інфраструктури Департаменту інформаційних технологій Державного агентства з питань електронного урядування України Ціхановський Роман розповіли про формування політики у сфері електронного керування, відповідальність за координацію та нагляд на державному рівні та цифрову державну екосистему в Україні. Учасники ознайомились зі системою обміну даних Трембіта та ІТ-системами для ЦНАПів.

Впродовж другого дня тренінгу експерти Проекту «Е-урядування задля підзвітності влади та участі громади» Сергій  Карелін, Віктор Маценко, Олексій Зелів’янський та В’ячеслав Маякін розповіли про стан, тенденції та перспективи державної політики у сфері електронного урядування на національному та місцевому рівнях, електронні сервіси та розумні технології для розвитку громад, інструменти е-демократії, а також про стартап проекти конкурсу EGAP Challenge. Учасники тренінгу мали змогу побачити мобільний ЦНАП, прототип якого був розроблений фахівцями Проекту.

Третій день навчання проводили експерти Академії електронного управління Естонії Лійя Хьонні, Аннела Кііратс та Єлізавета Креньова. Вони ознайомили учасників з принципами відкритого урядування, концепцією електронної демократії, розглянули різні ініціативи для участі громадян та поділилися досвідом розвитку електронного голосування в Естонії.

Підсумовуючи роботу триденного навчання  учасники, поділившись на групи обговорили проблеми відсутності комунікації між владою та громадськістю, а також шляхи їх вирішення.

По завершенню заходу директор Агенції Наталія Гижко, координатор Проекту «Е-урядування задля підзвітності влади та участі громади» у Вінницькій області Віктор Маценко та експерт Академії електронного управління Естонії Лійя Хьонні вручили учасникам сертифікати, які підтверджують успішне завершення навчального курсу.