До 29 міст обласного значення приєднуються сусідні громади

Вже 29 міст обласного значення скористалися спрощеним механізмом приєднання сусідніх громад. З них шість міст завершили процедури приєднання. Про це повідомили в Асоціації міст України.

За даними Асоціації, шість міст: Ржищів, ВознесенськШосткаЛозоваНовгород-СіверськийКоломия – завершили процедури приєднання. До них загалом приєдналися 22 сільські ради.

Вісім міст обласного значення отримали позитивний висновок обласних державних адміністрацій та очікують остаточних рішень рад, засідання яких заплановані на вересень та листопад.

Однією із перешкод на шляху приєднання громад до міст обласного значення є невідповідність цих процесів перспективним планах формування територій громад регіонів. Через це 87 міст та сусідні з ними сільські, селищні ради не можуть скористатися механізмом приєднання.

З 29 розпочатих приєднань до міст обласного значення 12 поки не відповідають перспективним планам.

«Щоб вирішити цю проблему, обласні державні адміністрації мають скоригувати та доопрацювати перспективні плани, а обласні ради прийняти ці зміни. Керівництво областей знає про цю свою відповідальність перед громадами і перед законом, але поки робота триває повільніше, ніж ми очікували», – прокоментував перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода.

Він нагадав, що перспективний план – не догма і його можна змінювати, якщо громади виявили бажання об’єднуватись в іншій конфігурації, яка не порушує закон та урядову методику.

«І якщо зараз області з тих чи інших міркувань не готові запропонувати повну оптимальну модель розвитку громад у своїх регіонах, прийде час, коли це доведеться робити уряду і парламенту, бо ні держава, ні громади не повинні вічно бути у стані невизначеності», – зазначив В’ячеслав Негода.

Перший заступник Міністра також нагадав про неминучу відповідальність тих, хто свідомо чи несвідомо порушує закон, створюючи перешкоди на шляху розвитку громад.


Довідка

Закон щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення набрав чинності у травні 2018 року.

Закон дозволяє містам обласного значення згуртувати навколо себе сусідні сільські та селищні ради і стати центром об’єднаної громади без зайвих бюрократичних процедур – в тому числі, без проведення виборів.